[ONDERZOEK] ‘Heropening horeca: 1 op 10 bezoekers vult gegevens niet goed in’

Nederland Utrecht Terras - Gratis foto op Pixabay

Nu de terrassen per 28 april 2021 weer heropend worden, zullen horecaondernemers hun bezoekers ook opnieuw moeten vragen om contactgegevens voor bron- en contactonderzoek. Bijna één op de tien horecabezoekers vult de formulieren echter niet altijd correct in (9%). Dit en meer blijkt uit een enquête naar privacy bij contactformulieren.

Van de groep bezoekers die de formulieren niet goed invult, laat een groot deel bewust foutieve gegevens achter (63%). Anderen weigeren überhaupt gegevens in te vullen. Vooral mannen tussen 40-49 jaar vullen regelmatig bewust het formulier niet of niet correct in, bijna één op de zes (16,3%).

Lees verder

[ONDERZOEK] ‘72% Nederlandse marketing- en salesafdelingen werken langs elkaar heen’

Marketing Strategie - Gratis foto op Pixabay

Volgens de ‘Mark & Sally’-enquête in opdracht van Freshworks Inc. onder 1.200 sales- en marketingprofessionals, is er bij 72% van alle Nederlandse organisaties sprake van onvoldoende afstemming tussen de twee disciplines. Het is een uitdaging die al tientallen jaren veel verkoop en klantrelaties blokkeert. Waar al jaren wordt gesproken over het belang van klantenondersteuning, de klantervaring en bedrijven die intensief investeren in softwareoplossingen, blijkt er nog altijd sprake te zijn van een forse kloof tussen marketing en sales. Dit weerhoudt bedrijven ervan om een vlekkeloze klantervaring te bieden.

Marketing weet leads te genereren; sales worstelt met de conversie

Een opmerkelijke onderzoeksbevinding is dat marketing en sales in 2020 op verschillende manieren door de pandemie werden getroffen. 46% van alle marketeers maakte melding van een daling van het aantal gegenereerde leads. 58% van alle salesprofessionals zag de omzet dalen. Hieruit valt af te leiden dat de marketingafdeling ondanks de coronacrisis in staat was om leads te genereren, maar dat sales er niet in slaagde om die leads met hetzelfde tempo in klanten te converteren. De conclusie moet luiden dat een gebrekkige afstemming tussen sales en marketing een flinke impact heeft op het bedrijfsresultaat.

Lees verder

Hoofdstuk 1 ‘Reviewplatform juicht het wetsvoorstel om de consument nog beter te beschermen toe’

500+ Free Online Shopping & Ecommerce Images - Pixabay

Onafhankelijke vergelijkingssite en reviewplatform Kieskeurig.nl is blij met het wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) om de Nederlandse consument nog beter te helpen en te beschermen bij het doen van een online aankoop. Deze wet ondersteunt de rol van echt onafhankelijke vergelijkers.

Als het wetsvoorstel er door heen komt, komt er een verbod op het (laten) plaatsen van valse consumentenbeoordelingen. Op Kieskeurig.nl staan duizenden consumentenreviews die handmatig worden gecontroleerd op betrouwbaarheid. “Kieskeurig.nl biedt de consument onafhankelijke, eerlijke en betrouwbare informatie. Dit is de enige manier om de consument ook echt te kunnen helpen bij het doen van een aankoop. Nepreviews zijn daarom ook een doorn in het oog voor ons. Helaas zien we geregeld dat er wordt geprobeerd om valse reviews achter te laten. Ons team van moderators heeft diverse middelen om deze reviews te onderscheppen, zodat deze reviews niet online komen te staan”, aldus Wendy Kuiper, Consumer Strategy Manager bij Kieskeurig.nl.

 

Zoekresultaten

Op het platform staan binnen verschillende productgroepen duizenden producten online. In de manier waarop de producten gerangschikt staan, is Kieskeurig.nl naar de bezoeker altijd heel duidelijk. Kuiper: “De populairste producten (waar andere bezoekers het meest op hebben geklikt), staan bovenaan de pagina. Daarnaast kan de bezoeker deze sortering zelf aanpassen op basis van reviewcijfer of prijs.”

Dat er bij webshops verplicht moet worden aangegeven dat er betaalde reclame in de getoonde zoekresultaten staat, juicht ze toe: “Kieskeurig.nl heeft de verplichting om als onafhankelijke vergelijksite altijd eerlijk en open te zijn naar de bezoekers. Wanneer we dit niet doen, tast dit direct onze geloofwaardigheid aan. Daarom is het op Kieskeurig.nl als webshop bijvoorbeeld niet mogelijk om te betalen voor een hogere positie op de pagina waar de productprijzen per webshop worden getoond. Daarnaast geven wij het nu al duidelijk aan als er betaalde reclame tussen de zoekresultaten staat. Het is goed dat webwinkels deze verplichting ook krijgen, zodat de consumenten die wij richting de webwinkels doorsturen ook daar eerlijk en goed worden geholpen.”

Levering en retourneren

Het probleem waar de verantwoordelijkheid ligt bij de levering en het afhandelen van retourzendingen, ziet Kieskeurig.nl regelmatig terugkomen in de reviews. Kuiper:

Het is nog te vaak onduidelijk voor de consument waar hij/zij het product daadwerkelijk koopt. Je ziet bij problemen dan ook dat de consument in sommige gevallen niet wordt geholpen door het platform zelf, maar wordt doorgestuurd naar de daadwerkelijke verkoper van het product.. Dit wekt frustratie op bij de consument, wat weer kan resulteren in een slechte review voor het betreffende platform. De bepaling in het wetsvoorstel die er voor moet zorgen dat dit vooraf duidelijk wordt gemaakt, zou deze frustratie in de meeste gevallen voor de consument weg moeten nemen.

Hoofdstuk 1: Experience of Work: ‘Technologische stimulans voor betrokkenheid en productiviteit’ #onderzoek

Afbeeldingsresultaat voor work pixabay

Meer dan het salaris, de arbeidsvoorwaarden en het carrièreperspectief, is bij de strijd om talenten de mogelijkheid om makkelijk en flexibel te werken van doorslaggevend belang. Technologie speelt een cruciale rol bij het voldoen aan de verwachtingen van nieuwe en huidige medewerkers. Dat blijkt uit het onderzoek The Experience of Work: The Role of Technology in Productivity and Engagement, dat werd uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit (EIU) en is ondersteund door Citrix. Organisaties die technologie inzetten om werkmodellen te vernieuwen en medewerkers de instrumenten geven om hun werk efficiënter en zinvoller te maken, blijken beter in staat de juiste mensen aan te trekken, kunnen hen betrokken en productief houden en verbeteren hun eigen bedrijfsresultaten.

Lees verder

Cijfers: Online consumentenbestedingen groeien in Q3 2021 met 4% naar € 5,7 miljard

Infographic Q3 2020

Na de sterke stijging in het tweede kwartaal van 2020 zijn de online consumentenbestedingen en online aankopen ook in het derde kwartaal gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei was met respectievelijk 4% (naar € 5,7 miljard) en 23% (naar 75,9 miljoen) in beide gevallen wel wat gematigder dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit blijkt uit de meeste recente versie van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders en in samenwerking met PostNL, Betaalvereniging Nederland en Currence.

Net als in de eerste twee kwartalen van dit jaar is deze stijging volledig toe te schrijven aan de groei van de online bestedingen en het aantal online aankopen van producten (respectievelijk +36% en +34%). Op het gebied van diensten is er nog altijd een sterke afname te zien. De daling van de online uitgaven aan diensten ligt nog steeds op hetzelfde niveau als in Q2 2020: -48% (Q2: -45%), maar de daling van het aantal aankopen binnen diensten is iets kleiner geworden: -25% versus -35% in het tweede kwartaal.

Nog steeds rode cijfers binnen dienstensector

“Het derde kwartaal laat eenzelfde ontwikkeling zien als het tweede kwartaal, maar de versoepelingen van de overheidsmaatregelen gedurende de zomer zijn hier ook in terug te zien”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. “De groei van de online bestedingen aan en aankopen van producten was nog steeds hoog, maar er werd ook weer meer in de fysieke winkelstraat gekocht. Daarnaast zorgden de voorzichtige versoepelingen binnen de reis- en vrijetijdsbranches ervoor dat de daling in het aantal aankopen hierbinnen enigszins werd afgeremd. Niet genoeg voor positieve cijfers, want door de coronacrisis gingen minder mensen op vakantie en besteedden degenen die gingen meestal ook nog minder aan hun trip. Zij kozen bijvoorbeeld door de omstandigheden voor goedkopere vakanties.”

Net als in het vorige kwartaal laten de sectoren Tickets voor Attracties en Evenementen, Losse Vliegtickets en Pakketreizen rode cijfers zien. Zo laten de online uitgaven aan pakketreizen een daling van 77% zien ten opzichte van het derde kwartaal in 2019 en die aan losse vliegtickets en accommodaties een min van 41%.

Meer online kopers

Aan de andere kant laten de producten wederom sterke groeicijfers zien. Net als in het tweede kwartaal is er een ongekende groei in de online uitgaven toebedeeld aan Home & Living (+106%), Food/Nearfood (+61%) en Sport & Recreatie (+51%). Binnen deze categorieën is de online penetratie soms verdubbeld, wat betekent dat er veel meer Nederlanders binnen deze categorieën online zijn gaan kopen. In totaal zijn er in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ongeveer 760.000 nieuwe e-shoppers bijgekomen, een groei van 7%. Corona heeft hier een groot aandeel in gehad, want in het derde kwartaal van 2019 was het aantal online kopers zo goed als gelijk gebleven ten opzichte een jaar daarvoor.

Bijna helft e-shoppers kocht via smartphone, iDEAL groeit weer

Ongeveer de helft (45%) van de online kopers heeft iets via een smartphone gekocht in het derde kwartaal van 2020. Hiermee is dit aantal flink toegenomen, want vorig jaar was dit in dezelfde periode nog 38%.

Het aandeel van iDEAL als betaalwijze van de online aankopen is opnieuw gestegen (van 61% in Q3 2019 naar 69% in Q3 2020). Daarnaast is het interessant om te zien dat iDEAL ook de populairste betaalmethode is voor cross-border bestedingen. Dit komt mogelijk omdat populaire buitenlandse partijen als AliExpress en Amazon deze methode ook aanbieden.

 

Bron: Thuiswinkel.org 2020/2021

Online speler sanitaire voorzieningen wint weer een Shopping Award

image

Saniweb is voor het derde jaar op rij de beste webwinkel van Nederland in de categorie ‘Badkamer & Keuken’, uitgeroepen door de Shopping Awards. Ook in 2021 en 2022 mochten ze de Gouden Shopping Award in ontvangst nemen. De winnaar van deze prijs wordt deels bepaald door consumenten en deels door een panel van onafhankelijke vakexperts.
De Shopping Awards worden uitgereikt aan webwinkels en bedrijven die het beste scoren in hun categorie of vakgebied. Dit jaar deden maar liefst 262 deelnemers mee. De prijzen werden voor de 21e keer feestelijk uitgereikt op donderdag 23 maart in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee.

Lees verder

Mollie (SEO) en RRS (PPC) ontvangen Friends of Search Awards

Bij de jubileumeditie van Friends of Search zijn vandaag de winnaars van de Friends of Search Awards 2022 bekendgemaakt. In de categorie ‘Beste SEO’ heeft Mollie de concurrentie verslagen. In de categorie ‘Beste SEA’ heeft RRS de overwinning behaald. 

Case Mollie: No-dip website relaunch of Mollie.com

De jury vond de ‘meedogenloze prioritering’ van SEO als onderdeel van het migratieproces van mollie.com een geweldige aanpak. De nauwe samenwerking tussen het SEO-team en het ontwikkelteam was uitstekend en een prachtig voorbeeld van disciplines die samenwerken. De resultaten waren sterk met een algemeen positief effect na de migratie, wat voor een website met zo’n brede internationale focus een zeer goede prestatie is.
Hausmann, Senior Search Engine Optimist bij Mollie:
Deze prijs beloont het harde werk dat het SEO-team van Mollie en haar partners hebben gestoken in een complex project met hoge verwachtingen. Met een genadeloze prioritering en onze liefde voor SEO, hebben we een website relaunch weten te realiseren zonder dip in de prestaties, een resultaat waar we zelfs niet van durfden te dromen! Bedankt aan de Friends of Search-jury voor hun waardering.

Lees verder

Hoofdstuk 4 Service Blueprint a Tool for Enhancing Service (gehele pdf in tekst)

With the global focus on service-led growth has come increased need for practical techniques for service innovation. Services are fluid, dynamic, experiential, and frequently -produced in real time by customers, employees, and technology, often with few static physical properties. However, most product innovation approaches focus on the design of relatively static products with physical properties. Thus, many of the invention and prototype design techniques used for physical goods and technologies do not work well for human and interactive services. This article describes one technique—service blueprinting—that has proven useful for service innovation. Service blueprinting is securely grounded in the customer’s experience and it allows the clear visualization of dynamic service processes. The technique is described in detail including real case examples that illustrate the value and breadth of its applications.

Link naar de PDF

En de vervangde tekst/pdf:

Service Blueprint a Tool for Enhancing Service
Quality in Restaurant Business
Muhammed Zakir Hossain, Fabiha Enam, Saraj Farhana
Department of Business Studies, State University of Bangladesh, Dhaka, Bangladesh
Abstract
The paper analyses its
existing service blueprint along with recommends how
the restaurant can enhance its quality service as well as efficiency level. Based
on the semi
structured interview on the restaurant, a new service blueprint
has been redesigned which limits the present
and potential failure points in
the existing process. High participation level from the customer along with
service providers and employees will add a new value to the efficiency level of
the service quality.
Keywords
Blueprint, Service, Service Process, Service Redesign,
Improvement, Restaurant
1. Introduction
Quality service is the critical factor facing restaurants today and it becomes vital
to achieve the success in restaurant business. To enhance service quality, service
blueprint may play a crucial role. The restaurant business all over the world is
growing in a significant manner due to the customer behavior on eating out [1].
Why customers visit the restaurant? It may be for many reasons but for sure the
best reason is to gain positive dining experience so restaurant service provider
needs to ensure highquality dining experience for customers [2]. Basically, cus-
tomers evaluate the satisfaction level of a service comparing with their previous
expectations [3]. Thus restaurant should identify customers service expectation
at the time of service performed [4]. Moreover, service blueprinting could be the
vital instrument to realize customer service expectations.
Service industries become the ultimate source of economic leadership for
most developed and developing countries in the past recent years [5]. It is evi-
dent from the recent trend of the economy that service industries are somehow
How to cite this paper:
Hossain, M.Z.,
Enam, F
. and Farhana, S. (2017)
Service
Blueprint a Tool for Enhancing Service
Qua
lity in Restaurant Business
.
American Jour
nal of Industrial and Business Manage
ment
,
7
, 919926.
https:
//doi.org/10.4236/ajibm.2017.77065
Received:
June 4, 2017
Accepted:
July 10, 2017
Published:
July 13, 2017
Copyright © 201
7 by authors and
Scientific
Research Publishing Inc.
This work
is licensed under the Creative
Commons Attribution International
License (CC BY
4.0).
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Open Access
M. Z. Hossain et al.
920
providing social/personal services, transportation, finance, advertising, repair,
distribution, or communication support for manufacturing industries [6]. Hu-
man needs are multidimensional as result physical goods are not enough to
meet human needs, invisible services indeed. Therefore, new service design be-
comes a distinctive task for service professionals [7]. Moreover, from the service
oriented organization’s point of view, like restaurant, designing a service process
is a combination of physical and nonphysical components.
The ultimate aim of service design should be enhanced service quality, re-
tained existing customers, attracting potential customers and who has loyal and
positive attitude towards the company. In reference [8] Edvardsson (1997) sug-
gests that service designer should take account of customersexpectations in de-
signing each element of the service and to define how and what of service design
and help linking the customer needs and an organization’s strategic intent [9].
However, most of the firms desired to zerodefects service performance, but
the nature of service itself encounters such an environment where service failure
is almost inevitable [10]. An effective service blueprint can reduce the failures
and enhance service quality in a large extend.
Purpose of the Study
This paper aims to discuss the conceptual strategies about service blueprinting
and presents a reflection of those theories with a service design of a restaurant.
This paper also target to find out failure points to prevent the critical failures
from occurring and reduce the risk of service failures. Specific research objec-
tives are:
Discuss the conceptual framework of service design.
Present the service design of a real-world service organization.
Find key failure points and redesign the service process to solve them.
Lastly, the paper also tries to focus on possibilities of further improvement of
the service design by enhancing value cocreation. As the service organization,
one restaurant from Karlstad named “Wok Kitchen” is selected.
2. Conceptual Framework
2.1. Blueprinting
A service blueprint such a diagram that depicts all the related parties participates
in service delivery process [11]. Blueprinting is a key tool used to design new
service or to redesign existing ones, and it specifies in some details how the ser-
vice process should be constructed. To enrich service innovation and service de-
velopment service blueprint must be customers centric [12]. According to Love-
lock & Wirtz (2007) service process such an instrument of service, which depicts
the way, and the sequence of an operating system to create the value proposition
that been promised to customers [13]. Since the service process are mostly in-
tangible in nature so it is tough to visualize. Lovelock and Wirtz (2007) also
stated two important things to develop a Blueprint. First, require to focuses all
M. Z. Hossain et al.
921
the key points involved in creating and delivering the service, second, need to
specify the linkages between these points. The best way is to keep these activities
relatively aggregated in order to define the big picture. Afterwards, it might be
possible to refine the given activities by “drilling down” to reach higher levels of
detail [13].
The most important characteristics of service Blueprinting (Lovelock & Wirtz
2007) are:
It differentiates between what customers experience “front stage” and the ac-
tivities of employees and support processes “backstage”, where the customers
can’t see them.
It clarifies the interactions between customers and employees, and how back-
stage activities and systems support these interactions.
It gives managers the opportunity to identify potential fail points in the pro
cess, where there is a significant risk that things can go wrong and affect the
quality of the service.
2.2. Service Blueprinting for Existing Services
The Service Blueprinting procedure is appropriate for existing services. By illu-
strating and analyzing the current status of the service process, it is possible to
see areas of improvement within the service sequence. Creating visual represen-
tations aid process improvement by showing the flow and highlighting potential
points for incremental adjustment.
2.3. Components of Service Blueprints
Lovelock and Wirtz presented the key elements of the blueprint by an example
of a restaurant experience from a customer’s viewpoint. From the demonstrated
blueprint in their book, we can find the following major components for a blue-
print design [14]:
Customer Actions: all of the actions that customers participate in the service
delivery process.
Onstage/visible Contact Employee Actions: face to face interaction in between
the customers and employees.
Backstage/Invisible Contact Employee Actions: All the actions that conducted
by employees but invisible to customers.
Support Processes: All the tangibles that customers are exposed to that can in-
fluence their quality perceptions.
Physical Evidence: Finally, for each customer action, and every moment of
truth, the physical evidence that customers come in contact with is described at
the very top of the blueprint.
3. Methodology
The paper is based on classic and contemporary theories and researches on “ser-
vice management” and “service blueprinting.” A case study approach is followed
M. Z. Hossain et al.
922
which is qualitative in nature. For data collection, a semistructured interview
has been conducted. Semistructured interviews are often preceded by observa-
tion, informal and unstructured interviewing in order to allow the researchers to
develop a keen understanding of the topic of interest necessary for developing
relevant and meaningful semistructured questions. Semistructured interview-
ing is best used when researchers wont get more than one chance to interview
someone to collect data.
The semistructured interview guide provides a clear set of instructions for
interviewers and can provide reliable, comparable qualitative data.
4. Background of the Case
This paper has been prepared by focusing on the service processes of “Wok
Kitchen” restaurant’s Karlstad outlet, situated in the food court of “Mitticity”—a
very prominent shopping mall in the center of Karlstad City. “Wok Kitchen” is a
restaurant chain, which is doing business in Sweden since 1999. They have an
established and highly successful restaurant concept with a total of six restau-
rants in Sweden and an equal number in the United States. The selected organi-
zation for this paper is Wok Kitchen’s Karlstad outlet and we try to analyze its
service processes and depicting a blueprint from our practical experience.
As we mentioned earlier that the outlet is situated at the food court of Mittici-
ty, it uses the facility for its own customers. Therefore, for this analysis we will
use the food court as Wok Kitchen’s service ground. Wok Kitchen Karlstad’s
outlet contains about 40 tables between large and small size with about 120 seats,
which enables 120 persons to take their meals at a time during the working
hours all through the week. Wok Kitchen serves Chinese and Thai foods and the
price limit per package is between 59 to 89 SEK. They are serving heavy meal
packages with very reasonable pricing. The shopping mall is one of the busiest
places in the city, having heavy foot traffic throughout the day. The key target
market of the restaurant is the customers of the shopping mall and the people
who are working in nearby business concerns who look for regular lunch pack-
ages within a reasonable price. The restaurant provides selfservice for the cus-
tomers. Under the supervision of the manager, three employees work full time in
the restaurant; including a chef, an assistant chef, and front of house employee
who serves in the food delivery counter.
4.1. Case Study: Service Blueprint of Wok Kitchen:
Service Process Design
4.1.1. Physical Evidence
The restaurant has a good view and a good location as it is in the center of the
mall. They have also decorated the restaurant in a good manner that attracts the
customers and makes them feel better when they are eating. As is shown in Fig-
ure 1 customers can choose food items from the written menu board placed be-
side the cash counter, and can look to the food preparation and the foods availa-
ble at the counter what we can call visual menus. Customers can view others and
M. Z. Hossain et al.
923
Figure 1. Existing service blueprint of wok kitchen.
select the same food. Cash and cards both are accepted for payment. The restau-
rant provides its customers with trays, plates and other eating tools like the
spoon, folk, and knife. Music and lighting add some extra values to the envi-
ronment the customer experience while eating. The seating space enough to well
enough has tables for their customers to sit and eat. Before going, the customer
is required to take the tray and the leftovers to the trash counter.
4.1.2. Customer
Customer part of the blueprint describes the activities of the customer. As is
shown in Figure 1 the first step is the entrance of the customer. The customer
comes into the restaurant and places an order. When a customer comes to the
counter to place an order, the person on the cash counter greets him/her and
receives the order and makes two billsone for the customer and the other for
the delivery counter. The customer then pays the bill, and meanwhile, the deli-
very person arranges the food to serve. Within this period, the customer stands
in a queue at the delivery counter and waits for his/her turn as it is a selfservice
restaurant. After receiving the food the customer goes to a table and eats the
food and after eating he/she cleans the table and takes the trash to the trash
counter.
4.1.3. Contact
As is shown in Figure 1 this part presents the contact points between the cus-
tomer and the service employees. It can be divided into two stagesThe front
part and the back part. When a customer places an order at the cash counter, the
cashier makes two copies of the bill; one for the customer and the other for the
M. Z. Hossain et al.
924
delivery counter. As they always sell some specific food packages, the food is al-
ways ready and stocked at the delivery counter. The cash counter and the deli-
very counter always stays in contact with the kitchen assistants to ensure proper
supply of foods in the “delivery” or “serving” counter. Whenever any food item
is about to finish the kitchen assistants are informed and starts preparing the
food to deliver on time.
4.1.4. Support Services
As is shown in Figure 1 support service is the forth and the last part of the blue-
print that we designed for WOK Kitchen. The possession of the space is rented
from the shopping mall authority. It’s the first supporting element of the service
process. Next, to it, we presented maintenance of the restaurant and its equip-
ment
i.e.
, machinery, ovens, dishes, other kitchen items, material for the food
etc. There are specified suppliers for different raw materials who help to run the
supply chain smoothly by delivering on time. The back part of the restaurant
contains a storage space to keep the raw materials and other elements for cook-
ing.
4.2. Fail Points in the Process
Lovelock and Wirtz stated that, a good blueprint should draw attention to points
in service delivery where things are particularly at risk of going wrong. From a
customer viewpoint As is shown in Figure 1, we recognized two key failure
points:
All of the Items presented in the “Menu Board” is not always available. The
available items differ day to day and usually, there is no sign or marks on the
Menu Board which Items are available for the day.
At pick hours, the queue often gets quite long, making the customers wait for
longer time span. As the customers wait to stand queue, it may cause serious
dissatisfaction from customers which might affect their perceived value of the
overall service.
4.3. Possible Solutions to the Fail Points (As Is Shown in Figure 2)
For fail point 1, a customized menu board might be introduced which can be
changed frequently. To serve this purpose, an electronic display showing all the
items can be set up which can be easily customized. If that is not possible at least,
some marks or signs should put to the menu board identifying the availability or
non availability of the items.
For fail point 2, one additional frontline employee can be appointed in the
delivery counter who will help to serve the food. This might be applied only in
pick hours also by recruiting employees on hourly payment basis. In that case,
good assessment of demand will be required.
4.4. Service Process Redesign
See Figure 2.
M. Z. Hossain et al.
925
Figure 2. Redesign service blueprint of wok kitchen.
4.5. Value CoCreation by the Customer
Focusing on the customerprovider relationship, we can say that Blueprinting
helps us to specify the customer’s role in delivering the services as it clarifies the
importance of this role. By conducting service Blueprinting we can analyze the
customer as a coproducer for the service and identify the level of customer par-
ticipation. Customer participation can be divided into three broad levels [13]:
a) Low participation level where employees and systems do all the work, and
products tend to be standardized.
b) Moderate participation level where customers inputs are required to assist the
provider in creating and delivering service and in providing a degree of cus-
tomization.
c) High participation levels where customers work actively with the provider to
co-producer the service.
5. Conclusions
In our case, we see high participation levels of customers as they directly take
part in the service process and thus cocreate value along with the employees.
This system is good as the customers can get direct access to the service process
taking the active role in it.
However, the same customers may dislike the SelfService Technologies (SST)
when the system does not work smoothly [13]. So, considerations should be
given to the reliability of the system from the customer’s perspective; whether it
is working well and to which extent it is userfriendly. If this system does not
M. Z. Hossainet al.
926
save time, then we may need to rearrange the waiting points, get rid of the bot-
tlenecks, and try to invent some ways to cut some processes short. But some-
times, the service providers face ultimate failure of the system. Considering
those scenarios, some backup process should always be ready to fight the dis-
astrous situations.
References
[1] Thansettakij Newspaper, Marketing. 24 February 2012.
[2] Liang, R.D. and Zhang, J.S. (2012)The Effect of Service Interaction Orientation on
Customer Satisfaction and Behavioral Intention: The Moderating Effect of Dining
Frequency.
Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics
, 24, 153170.
https://doi.org/10.1108/13555851211192740
[3] Johnston, R. (2005)Service Operations Management: From the Roots up.
Interna-
tional Journal of Operations & Production Management
, 25, 12981308.
https://doi.org/10.1108/01443570510633666
[4] Ford, R.and Heaton, C.P. (1999) Managing the Guest Experience in Hospitality.
Delmar Cengage Learning.
[5] Chuang, P.T. (2007)Combining Service Blueprint and FMEA for Service Design.
The Service Industries Journal
, 27, 91104.
https://doi.org/10.1080/02642060601122587
[6] Ma, Q., Tseng, M.M. andYen, B. (2002) A Generic Model and Design Representa-
tion Technique of Service Products.
Technovation
, 22, 1539.
https://doi.org/10.1016/S01664972(00)00085-7
[7] Fitzsimmons, J.A. and Fitzsimmons, M.J. (2001) Service Management: Operations
Strategy and Information Technology. 3rd Edition, McGrawHill Inc., Singapore
[8] Edvardsson, B. (1997)Quality in New Service Development: Key Concepts and a
Frame of Reference.
International Journal of Production Economics
, 52, 3146.
https://doi.org/10.1016/S09255273(97)80765-7
[9] Goldstein, S.M., Johnston, R., Duffy, J. andRao, J. (2002) The Service Concept: The
Missing Link in Service Design Research?
Journal of Operations management
, 20,
121134. https://doi.org/10.1016/S02726963(01)00090-0
[10] Mueller, R.D., Palmer, A., Mack, R. and McMullan, R. (2003) Service in the Restau-
rant Industry: An American and Irish Comparison of Service Failures and Recovery
Strategies.
International Journal of Hospitality Management
, 22, 395418.
https://doi.org/10.1016/S0278-4319(03)00072-0
[11] Shostack, L. (1984) Desing Services That Delivery.
Harvard Business Review
,
84115
.
[12] Shostack, G.L. (1987)Service Positioning through Structural Change.
The Journal
of Marketing
, 3443. https://doi.org/10.2307/1251142
[13] Lovelock and Wirtz (2011)Services MarketingPeople, Technology, and Strategy.
7th Edition, Pearson Prentice Hall.
[14] Bitner, M.J., Ostrom, A.L. andMorgan, F.N. (2008)Service Blueprinting: A Practi
cal Technique for Service Innovation.
California Management Review
, 50, 6694.
https://doi.org/10.2307/41166446
1402, #1402, hoofdstuk 14