Hoofdstuk 1 Global Commerce Review: ‘Nederlander doet online aankopen vooral via de smartphone’

 

De pc begint steeds meer terrein te verliezen bij online aankopen. Consumenten doen in toenemende mate hun inkopen bij webshops via een tablet en – vooral – smartphone. In de APAC-regio (Azië, Australië en Oceanië) was mobiel in het derde kwartaal van 2018 al goed voor meer dan de helft van alle digitale transacties (52%). In Europa groeide het mobiele aandeel door naar gemiddeld 43%. Nederland is in Europa en wereldwijd een van de voorlopers in mobiel shoppen. Hier was mobiel het afgelopen kwartaal goed voor 53% van de online aankopen. Dat blijkt uit het derde Global Commerce Review-rapport van dit jaar van CriteoS.A. (NASDAQ: CRTO), het advertentieplatform voor het open internet.

Criteo heeft vandaag het derde Global Commerce Review-rapport van dit jaar gelanceerd, met data die verzameld werd in het derde kwartaal van 2018. Voor het rapport werden gegevens over browsegedrag en aankoopdata van meer dan 5.000 retailers in meer dan 80 landen geanalyseerd. Uit de resultaten komt naar voren dat Noord-Europa en Japan de trendsetters zijn in mobiele transacties.

Zweden

Zweden en Noorwegen zijn koploper met een mobiel aandeel van respectievelijk 60% en 57%. Nederland volgt als vijfde met 53% mobiele transacties in het derde kwartaal. In ons land is dat aandeel flink toegenomen, een jaar eerder was mobiel nog goed voor minder dan de helft van de digitale aankopen (47% in het derde kwartaal van 2017). Verder valt op dat in Nederland, maar ook in de andere onderzochte landen, de smartphone sterk terrein wint ten opzichte van de tablet.

“Er is onmiskenbaar een mobiele revolutie aan de gang in online retail”, zegt Pepijn Breijder, Managing Director Benelux & Nordics bij Criteo. verder zegt hij:

Al langer zien we het aandeel van de pc teruglopen, maar nu wordt die ontwikkeling steeds scherper. In de APAC-regio als geheel zijn mobiele transacties in de meerderheid, net als in Noord-Europa. In Nederland zie je dat de pc 13% aandeel verliest ten gunste van mobiel, maar dat dat vooral te danken is aan de opkomst van smartphone shoppen. Vergeleken met het derde kwartaal van 2017 nemen de transacties via een tablet met 17% af. Shopping apps zijn daarbij erg belangrijk voor de conversie, blijkt ook uit ons onderzoek. Een mobiele app leidt in Europa tot een ruim drie keer zo hoge conversie als een mobiele website (5% vs. 17%). Wat daarnaast duidelijk wordt, is dat een omnichannel aanpak tot een betere en langduriger band met de klant leidt.

Meer opvallende Global Commerce Review-resultaten uit het derde kwartaal van 2018:

  • Op werelddeelniveau is de APAC-regio (Azië, Australië en Oceanië) leider in mobiele transacties met 52%.Midden-Oosten en Afrika: 47%; Europa: 43%; Latijns-Amerika: 43%; Noord-Amerika: 40%.
  • Op landenniveau is Zweden koploper mobiele transacties met 60%; dan Noorwegen: 57%; Japan: 54%; Verenigd Koninkrijk: 54%; Nederland: 53%; Denemarken: 52%; en Zuid-Korea: 51%.
  • In Nederland is het mobiele aandeel in een jaar gestegen van 47% (Q3-2017) naar ruim 53% (Q3-2018). Dat percentage is onderverdeeld in 40,6% smartphone en 12,6% tablet.
  • Rusland heeft van de onderzochte landen het laagste percentage mobiele transacties (31%).
  • Shopping apps leiden tot een hogere conversie vergeleken met websites. Conversie: mobiele website 5%; desktop 12%; app: 17%.
  • Omnichannel retailers die fysieke en online verkoop combineren, beschikken over vier keer meer bruikbare verkoopdata dan single channel retailers.

Voor een volledig overzicht van het Global Commerce Review, zie ook het complete rapport: 2.5 MB pdf 18_GCR_Q3_Report_EMEA_Final.pdf


Over de Global Commerce Review
De Global Commerce Review is gebaseerd op de analyse van individueel browsegedrag en aankoopgegevens van de klanten van meer dan 5.000 retailers in meer dan 80 landen gedurende het derde kwartaal (Q3) van 2018.