Hoofdstuk 1 en 2 GfK: ‘In 2023 22% boodschappen online’ #video #HECOM

Tot aan 2023 zal de Nederlandse consument alleen maar meer online gaan besteden en ook de dagelijkse boodschappen worden steeds vaker via internet besteld. Dit blijkt uit het GfK Consumentenonderzoek, dat GfK in samenwerking met onderzoeksplatform ShoppingTomorrow heeft uitgevoerd en gelijke visie en inzicht dat ook het nieuwe Handboek E-commerce deelt.

 

Volgens de ruim duizend ondervraagde consumenten wordt meer dan een vijfde van de supermarktartikelen in 2023 bij webwinkels gekocht. Daarnaast blijven consumenten de komende jaren ook in fysieke winkels komen en groeit de populariteit van marktplaatsen en buitenlandse webshops.

 

Bestedingen

Momenteel geven Nederlanders 25% van hun totale bestedingen aan producten en diensten1 uit via webshops. De Nederlandse consument verwacht dat dit over vijf jaar is opgelopen tot 37%. De experts van ShoppingTomorrow hebben dit jaar ook weer deelgenomen aan het onderzoek. Zij verwachten dat in 2023 44% van de consumentenbestedingen via internet gaat.

Supermarktartikelen gaan online

Nederlanders voorspellen dat hun online bestedingen vooral in de categorieën Food/Nearfood, Health & Beauty en Home & Garden zullen toenemen. Op online gebied staan deze productcategorieën nog in de kinderschoenen, maar consumenten voorzien een ruime verdubbeling van het online aandeel binnen deze drie groepen (in termen van bestedingen).

“De grootste relatieve stijging wordt verwacht binnen Food/Nearfood”, vertelt Inge Demoed, programmamanager bij ShoppingTomorrow. “Het aandeel van de online boodschappen ontwikkelt zich volgens de consumenten namelijk van 4% dit jaar naar 22% in 2023. Een enorme groei, terwijl de ShoppingTomorrow-experts opvallend genoeg wat terughoudender zijn; zij verwachten een online aandeel van 13% in 2023. Ik ben dus heel benieuwd wie daar gelijk gaat krijgen, maar het staat vast dat de online verkoop van dagelijkse boodschappen een aardige vlucht gaat nemen.”

Online (in relatie tot offline)

Het aantal aankopen dat online (en met name via mobiel) wordt gedaan, is over de afgelopen jaren sterk toegenomen. Toch verwacht bijna twee derde van de ondervraagde consumenten dat ze in 2023 nog steeds hetzelfde aantal bezoeken afleggen aan de binnensteden. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze bezoeken een ander doel kunnen hebben dan het doen van aankopen. Zo is de winkel voor 58% van de consumenten nog de beste plek om informatie in te winnen of advies te krijgen voor een voorgenomen aankoop. Hoewel jongeren (14-34) meerdere middelen gebruiken om informatie in te winnen (zoals websites van retailers of telefonisch), blijft ook 49% van deze groep hiervoor de winkels bezoeken.

Azië en marktplaatsen worden steeds populairder

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders hun producten of diensten steeds vaker via buitenlandse webshops kopen. Hierbij is vooral Azië is in trek, want 53% van de consumenten heeft weleens iets in Azië gekocht. Dit is vergelijkbaar met het aandeel van andere landen binnen Europa (52%), terwijl Noord-Amerika (38%) nog achterblijft. De verwachting is dat de populariteit van Aziatische webshops de komende jaren alleen maar zal toenemen. Ook de opkomst van marktplaatsen, zoals Amazon en Alibaba, draagt bij aan de populariteit van cross-border shopping. 77% van de Nederlandse online kopers heeft weleens iets gekocht bij een (internationale) marktplaats. De belangrijkste reden om daar iets te kopen is meestal de prijs, maar ook het brede assortiment wordt veelvuldig genoemd.

80% wil eigen bezorgtijd kiezen

Naast de algemene vragen over de staat van online retail zijn er dit jaar wederom verschillende vragen vanuit de 24 expertgroepen van ShoppingTomorrow meegenomen in het onderzoek. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat 80% van de consumenten aangeeft een eigen bezorgtijd te willen kiezen, terwijl 42% de snelheid van leveren het belangrijkst vindt. Daarnaast vindt 66% van de consumenten het gemakkelijker om met één account in te kunnen loggen bij verschillende webshops. Kijken we naar het milieu dan blijkt 46% van de consumenten voorstander te zijn van het combineren van bestellingen in één levering per week als dit beter zou zijn voor het milieu.

1GfK Thuiswinkel Markt Monitor, periode Januari – Juni 2018, conform definities die zijn gehanteerd in de Thuiswinkel Markt Monitor